Penyuluhan Pengolahan Jeruk Lemon dan Keripik Kentang bagi UMKM, Pokdarwis, Petani, Nelayan, Kader Posyandu, dan Peternak pada Desa Wisata Margaluyu Pengalengan, Kabupaten Bandung
Main Article Content
Abstract
This activity aims to provide education on proper techniques for processing lemons and potato chips, specifically for MSMEs, Pokdarwis, farmers, fishermen, posyandu cadres, and livestock breeders in the tourist village of Margaluyu, Pengalengan, Bandung district. The method employed in this activity involves counseling based on materials provided by competent resource persons. The results of this community service activity indicate that participants have gained a clear understanding of the importance of proper processing techniques, as well as the economic impacts on MSMEs, Pokdarwis, farmers, fishermen, posyandu cadres, and breeders in Margaluyu Tourism Village, Pengalengan, Bandung Regency. Additionally, participants have also improved their skills in financial management
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
References
Batubara, I., & Prastya, M. E. (2020). Tanaman rempah dan obat tradisional Indonesia sebagai sumber bahan pangan fungsional. Dalam Prosiding Seminar Nasional Lahan Suboptimal ke-8 Tahun 2020.
Diny, A. Q., & Santoso, E. B. (2020). Pengembangan produk olahan komoditas jeruk Siam di Kecamatan Bangorejo Kabupaten Banyuwangi berdasarkan konsep PEL. Jurnal Teknik ITS, 9(2), 340-347. https://doi.org/ISSN: 2337-3539
Fitriana, Y. A. N., & Fitri, A. S. (2020). Analisis kadar vitamin C pada buah jeruk menggunakan metode titrasi iodometri. Jurnal SAINTEKS, 17(1), 27-32.
Haloodoc. (2023). Kandungan nutrisi dan manfaat lemon untuk kesehatan. Diakses dari https://www.halodoc.com/artikel/kandungan-nutrisi-dan-manfaat-lemon-untuk-kesehatan
Haloodoc. (2024). 3 cara mengolah jeruk lemon untuk konsumsi setiap hari. Diakses dari https://www.halodoc.com/artikel/3-cara-mengolah-jeruk-lemon-untuk-konsumsi-setiap-hari
Healthline. (2022). 6 ways your body benefits from lemon water. Diakses dari https://www.healthline.com/
Hermawan, H. (2016). Dampak pengembangan Desa Wisata Nglanggeran terhadap ekonomi masyarakat lokal. Jurnal Pariwisata, 3(2), 105-117. Diakses dari http://ejournal.bsi.ac.id/ejurnal/index.php/jp
Izzalqurny, T. R., Ilmia, A., & Mufidah, A. (2022). Pemanfaatan dan pengolahan potensi buah jeruk untuk pengembangan produk UMKM Desa Gunting Kecamatan Sukorejo. Jurnal Desiminasi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1).
Krisdiarto, A. W., Adisetya, E., & Oktavianty, H. (2023). Jurnal Reswara: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1).
Listyana, N. H. (2018). Analisis keterkaitan produksi kunyit di Indonesia dan faktor-faktor yang mempengaruhinya. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture, 33(2), 106. https://doi.org/10.20961/carakatani.v33i2.20782
Medical News Today. (2022). How can lemons benefit your health? Diakses dari https://www.medicalnewstoday.com/
National Cancer Institute. (2022). Antioxidants and cancer prevention. Diakses dari https://www.cancer.gov/
Nugrahati, H. S., & Priyatmono, A. F. (2021). Identifikasi potensi wisata kreatif di Desa Salam Karangpandan. Seminar Ilmiah Arsitektur, 329-337.
Tiofani, K., & Agmasari, S. (2022). Resep keripik kentang renyah sederhana, cuma butuh 3 bahan. Kompas.com. Diakses dari https://www.kompas.com/food/read/2022/05/25/170900975/resep-keripik-kentang-renyah-sederhana-cuma-butuh-3-bahan